Belangrijke uitdagingen voor werkgevers en teams in 2025
“War for talent”
De zoektocht naar talent is uitdagender dan ooit. Bedrijven hebben moeite om vacatures op tijd in te vullen, omdat het vinden van het juiste profiel veel tijd en geld kost. Bovendien is de concurrentie op de arbeidsmarkt hevig, waardoor bedrijven moeten opvallen bij potentiële kandidaten.
Het behouden van talent
Retentie van talent is cruciaal, zeker in sectoren waar talent schaars is. Een laag retentiepercentage leidt tot kennisverlies, hoge kosten voor onboarding, en een negatief imago dat nieuwe kandidaten kan afschrikken.
Welzijn op het werk
Na COVID-19 en door de enorme stijging in het aantal burn-outs, is welzijn op het werk een essentiële factor geworden. Medewerkers en kandidaten geven steeds vaker de voorkeur aan bedrijven waar welzijn een kernonderdeel van de bedrijfsvoering is.
Miscommunicaties en fricties
Teams bestaan vaak uit individuen met uiteenlopende achtergronden, ervaringen en denk- en communicatiestijlen. Dit kan leiden tot miscommunicaties en spanningen, vooral als neurodiversiteit niet wordt begrepen of gewaardeerd.
Lagere teamproductiviteit
Wanneer medewerkers niet de juiste ondersteuning krijgen en zich niet begrepen en deel van het team voelen, kan dit leiden tot stress, en verminderde productiviteit en veerkracht.
Duurzaamheid & ESG-score
In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het ondersteunen van inclusieve werkplekken een essentieel onderdeel van de Environmental, Social, and Governance (ESG) strategie.
Het belang en de waarde van neurodiversiteit en neuroinclusie op het werk
Neurodiversiteit en neuro-inclusie bieden een krachtig antwoord op deze uitdagingen van vandaag:
- Toegang tot uniek talent en een aantrekkelijke werkgever: zijn Neuro-inclusie kan een onderscheidende factor voor de war for talent zijn. Veel neurodivergente kandidaten worden over het hoofd gezien door traditionele wervingsprocessen. Door deze wervingsstrategieën te herbekijken - zodat ze ook toegankelijk zijn voor neurodivergente kandidaten , kunnen bedrijven putten uit een grotere talentpool. Want veel neurodivergente personen hebben specifieke vaardigheden en sterktes met betrekking tot innovatie, intrapreneurship, creativiteit, accuraatheid en het oplossen van complexe problemen.
- Beter welzijn en betere teamdynamiek en -productiviteit: In werkomgevingen die de kracht van neurodiversiteit ten volle inzetten, kunnen neurodivergente medewerkers hun volle potentieel bereiken. Daarnaast helpt neuro-inclusie om barrières te verminderen door bewustwording en begrip te bevorderen, wat resulteert in minder miscommunicaties, minder spanningen, en betere samenwerking en teamdynamiek. Ook stijgt het werkgeluk en de veerkracht binnen deze neurodiverse teams.
- Betere retentiecijfers: werknemers die zich geaccepteerd, gewaardeerd en ondersteund voelen, blijven langer bij een organisatie en dragen actief bij aan het succes ervan.
- Actief werken aan duurzaamheid: Bovendien ondersteunt neuro-inclusie de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s van de VN), zoals werkbaar werk en economische groei, en het verminderen van ongelijkwaardigheid. Tegelijk verbeter je ook je Environmental, Social, and Governance (ESG) scores.
Ook zien we dat bedrijven beter kunnen inspelen op de specifieke behoeften van neurodivergente klanten. Dit verhoogt niet alleen klanttevredenheid en klantloyaliteit, maar draagt ook bij aan inclusieve producten en diensten. En tot slot, tonen studies aan dat bedrijven die inzetten op neurodiversiteit en inclusie, financieel beter presteren.
Niet zeker of je neurodiversiteit hebt binnen jouw bedrijf? Neurodiversiteit is sowieso (onbewust) aanwezig binnen elk bedrijf. Waarom we hiervan zo zeker zijn? Uit onderzoek blijkt dat naar schatting één op de vijf mensen van de wereldbevolking neurodivergent is – inclusief dyslectische, hoogsensitieve, introverte, autistische of hoogbegaafde personen, ADHD’ers, Touretters, en zij met andere neurodivergenties. Natuurlijk betekent het hebben van neurodiversiteit in het bedrijf nog niet dat je het ook al benut. Dat gebeurt pas als je effectief en bewust inversteert in neuro-inclusie.
M.a.w. neuro-inclusie is meer dan een ethische keuze; het is een strategische beslissing met duidelijke en competitieve voordelen. Het is een keuze die leidt tot een inclusievere, innovatievere, duurzamere en meer winstgevende organisatie.
Bjièn staat klaar om jouw bedrijf te begeleiden met bewustwording rond neurodiversiteit op de werkvloer en het implementeren van neuroinclusieve aanpakken en strategieën.