Bjièn biedt aangepaste consulting aan en helpt je stap voor stap om jouw bedrijf neuroinclusiever te maken. Wij werken met jou hierbij op verschillende aspecten, naargelang jouw noden en voorkeur.
- Kick start: evalueren en beoordelen van de werkomgevingen
- Strategieën op organisatieniveau
- Strategieën op teamniveau
- Strategieën op individueel niveau
- Het opstarten van een adviesgroep rond neurodiversiteit
- Strategieën voor managers van neurodiverse teams
- Neuro-inclusief design voor faciliteiten en/of evenementen
- Neuro-inclusief werven en onboarden
Tijdens deze adviessessies gaan we dieper in op jullie concrete problemen of vraagstukken, of voorzien we de nodige hands-on begeleiding.
Kick start: evalueren en beoordelen van de werkomgevingen
Door middel van een audit schatten we de huidige prestaties met betrekking tot het aanwerven en behouden van neurodivergente mensen in. Met een objectief overzicht van de huidige stand van zaken en mogelijkheden tot verbetering kunnen we gericht gaan bijsturen.
Strategieën op organisatieniveau
We zoomen in op elementen zoals de waarom en hoe van psychologische veiligheid, transparantie, bewustwording, bondgenootschap, en het definiëren van een inclusief formeel beleid.
Hierbij bekijken we hoe we helder kunnen communiceren in een neurodiverse organisatie, aan sensibilisatie kunnen doen, wat en hoe belangrijk ERG’s (employee resource groups) zijn, en hoe we een DE&I-beleid kunnen opstellen dat rekening houdt met neurodiversiteit.
Strategieën op teamniveau
Waar mensen in teams werken of anderzijds in interactie met elkaar gaan, ontstaan vaak opnieuw uitdagingen en fricties. Bovendien is elk team – en de persoonlijkheden van de leden – anders.
Daarom bekijken we hoe een neuro-inclusieve feedbackcultuur en dito evaluaties eruitzien, waarom cross-functionele teams zo belangrijk zijn, en wat we concreet nodig hebben om tot een productieve teamdynamiek en -afspraken te komen. Hoewel dit voor elk team verschillend kan zijn, zijn er toch enkele basisaspecten waarmee we rekening houden.
Strategieën op individueel niveau
Elke persoon is uniek, met hun eigen sterktes, uitdagingen, en allergieën. Door op individueel niveau de nodige ondersteuning op het werk te bieden, kunnen we dan ook het potentieel van iedereen benutten.
We bekijken eerst wat er mogelijk en nodig is voor een neuro-inclusieve werkomgeving – individuele redelijke aanpassingen en “universal design”. Wat is het, waarom is het belangrijk, en hoe pakken we dit aan? En kunnen we bepaalde vaardigheden en gedrag trainen?
Tot slot gaan we in op het belang van strength-based management in een neurodiverse organisatie, en hoe we dit concreet kunnen aanpakken.
Het opstarten van een adviesgroep rond neurodiversiteit
We begeleiden je bij het opzetten van een interne adviesgroep of ERG (employee resource group) rond neurodiversiteit. We stellen samen de missie, visie, doelstellingen en roadmap van deze nieuwe adviesgroep op zodat deze de doelstellingen van het bedrijf ondersteunen.
Strategieën van managers van neurodiverse teams
Lopen je managers wat verloren? Weten ze niet goed hoe om te gaan met hun neurodiverse team? Of zijn ze zelf neurodivergent? En lijken alle goede intenties niet het gewenste effect te hebben? We begeleiden jouw managers graag met het faciliteren van hun neurodivers team. Hoe kan je als leider het beste het werk en de mentale belasting van jouw neurodiverse team gaan managen zodat hun veerkracht, productiviteit en welzijn worden verbeterd.
Neuro-inclusief design voor faciliteiten en/of evenementen
Hoe richt je je kantoor en vestiging het beste in zodat deze aangenaam vertoeven is voor alle medewerkers en specifiek neurodivergente medewerkers - en iedereen zo optimaal mogelijk kan werken en hun potentieel kan benutten.
Ook voor evenementen kan de juiste aanpak het verschil maken om te kunnen genieten van jouw evenement. Welke informatie vraag je best vooraf en deel je mee? Hoe richt je je event best in zodat het toegankelijk is voor iedereen - vooral neurodivergente deelnemers.
We helpen je met het opstellen van een neuro-inclusief design en met het leren zien van drempels voor neurodivergent medewerkers en deelnemers op de fysieke werkplaats of op een fysiek event.
Neuro-inclusief werven en onboarden
We nemen samen de huidige vacatures en het wervings- en onboardingsproces onder de loep. Vervolgens bekijken we mogelijk optimalisaties om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen voor iedereen tijdens het proces en ook om nieuw talent aan te trekken. Hierdoor vergroot de vijver van potentieel talent.