Waarom?
Meer neurodiversiteit staat gelijk aan meer innovatie, meer inclusieve producten en diensten, en betere klantervaringen en employer branding. We noemen dit de kracht van neurodiverse teams.
Met één op de vijf mensen die neurodivergent zijn (mensen met diverse breinen zoals hoogsensitieve, introverte, autistische of hoogbegaafde personen, of zij met ADHD, dyslexie, of andere divergenties), is de kans groot dat je al neurodivergente personen in je teams hebt.
Maar om de kracht van deze teams te benutten en aan de behoeften van neurodivergente werknemers te voldoen, kunnen enkele aanpassingen – waar het hele team van profiteert – nodig zijn.
Op werkplekken die de kracht van diverse breinen ten volle omarmen, kunnen neurodivergente personen hun volle potentieel gebruiken, ontstaan er betere relaties en samenwerkingen en neemt het werkgeluk toe. Dit heeft een positieve impact op het welzijn van de werknemers en de retentiegraad van het bedrijf. Zo positioneer je je ook als een inclusief en divers bedrijf en werkgever, en bereik je potentiële kandidaten op een verrassende manier waardoor je je onderscheidt van je concurrenten op de arbeidsmarkt.
Wat en voor wie?
In deze workshop richten we ons op het versterken van neurodiverse teams en het verbeteren van retentie en welzijn. We delen waardevolle inzichten en praktische tips met neurodivergente medewerkers en hun collega’s.
Ontworpen voor neurodivergente werknemers en hun collega’s in bedrijven die zich inzetten om neuro-inclusief te worden. We verzorgen ook een aparte versie van deze workshop op maat van CxO, leiders, directeuren, managers en oprichters, en kunnen een hybride versie van beide voorzien.
Voorzien als een drie uur durende sessie, online of ter plaatse, in het Nederlands of Engels.
Wat je zal leren
Creëren van bewustwording over neurodiversiteit op de werkvloer
Verwerf inzichten over neurodiversiteit en neuro-inclusie, en de waarde die dit oplevert binnen het team. Welke sterktes en vaardigheden kunnen collega’s met ADHD, autisme, dyslexie, enz. bijdragen?
Focussen op samenwerking en welzijn
Bouwen aan psychologische veiligheid, en het verbeteren van motivatie, samenhorigheid en wederzijds begrip. Hoe kunnen (neurodivergente) werknemers redelijke aanpassingen vragen en motiveren om hun productiviteit en welzijn te verbeteren? Hoe kunnen communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau worden getild om de samenwerking en alignering te verbeteren?
Verbeteren van de productiviteit van het neurodiverse team
Leer strategieën om mentale belasting en zintuiglijke gevoeligheden te beperken, en ontdek praktische tips en benaderingen om de productiviteit te verbeteren. Maak kennis met de basisprincipes van mentoring en coaching om elkaar te ondersteunen en kennis zo goed mogelijk te delen.
Begeleid door
Daphné De Troch leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken.
Dietrich Moerman groeide van expert in software engineering tot een consultant en trainer in neurodiversiteit. Hij leerde de kracht van psychologische veiligheid en het beperken van mentale belasting terwijl hij softwareontwikkelteams leidde, en ontdekte geleidelijk de waarde voor zijn eigen ADHD en autistisch brein. Tegenwoordig helpt hij leiders en HR-professionals om hun teams te laten floreren met neurodiversiteit.
Wat anderen zeggen
Wil je de samenwerking, productiviteit en tevredenheid van je neurodiverse teams verbeteren? Ben je klaar om de kracht van jouw neurodiverse teams te benutten?