Elke neurodivergente persoon is uniek, dus het is belangrijk om remote werkomgevingen aan te passen aan de individuele noden in plaats van een ‘one-size-fits-all’ aanpak te gebruiken. Of je nu zelf neurodivergent bent of neurodivergente medewerkers hebt, check altijd af met de persoon zelf door te vragen welke omgeving hen het beste helpt om zich volledig te ontplooien en te presteren.
Waarom remote werk voordelig kan zijn voor veel neurodivergente personen
- Controle over de zintuiglijke omgeving: Thuis kunnen neurodivergente personen hun omgeving aanpassen aan hun noden—zoals comfortabele kledij dragen, de verlichting aanpassen of het geluidsniveau controleren. Bijvoorbeeld, sommigen verkiezen zachte kledij of bepaalde stoffen omdat die prettiger aanvoelen.
- Geen behoefte om te maskeren: Remote werken laat toe om te ontspannen en maskerend gedrag, zoals de drang om te wiebelen te onderdrukken, te vermijden. Ze kunnen gerust fidget-tools zoals een pen of kubus gebruiken zonder collega’s te storen.
- Hyperfocus: Remote werk minimaliseert onderbrekingen, waardoor neurodivergente personen zich langdurig kunnen concentreren op taken, wat zeer productief kan zijn voor complexe projecten.
- Flexibele werktijden: Asynchroon werken stelt neurodivergente personen in staat om te werken op momenten dat ze het meest gefocust zijn, los van de beperkingen van een traditioneel 9-tot-5 schema. Niet iedereen gedijt in vaste werkuren.
Waarom hybride werken ook nuttig kan zijn
Niet alle neurodivergente personen verkiezen volledig remote werk; sommigen kiezen voor een hybride model om deze redenen:
- Motivatie door collega’s: De aanwezigheid van anderen kan motiverend werken en zorgt voor de externe structuur die nodig is om taken af te ronden.
- Onmiddellijke feedback: Persoonlijke interacties laten toe om snel feedback en ondersteuning van collega’s te krijgen, wat moeilijker kan zijn vanop afstand.
- Non-verbale signalen: Voor sommigen is communicatie gemakkelijker wanneer ze non-verbale signalen zoals lichaamstaal kunnen lezen.
Enkele tips om succesvol remote of hybride te werken
- Creëer een ondersteunende werkomgeving: Bouw eerst een sterke en ondersteunende werkomgeving op. Werk continu aan een gevoel van verbondenheid: zorg ervoor dat (nieuwe) medewerkers zich welkom en deel van de groep voelen.
- Inclusieve en transparante communicatie: Zorg ervoor dat iedereen betrokken is bij de communicatie en dat er een open feedbackcultuur heerst. Doe wekelijks check-ins om te kijken hoe iedereen zich professioneel en persoonlijk voelt. Wacht niet tot neurodivergente medewerkers naar jou komen; velen zullen hun frustraties opstapelen.
- Voorzie de juiste tools: Zorg voor de juiste tools en voordelen om van thuis uit te werken zodat iedereen kan floreren. Denk bijvoorbeeld aan assistieve technologie zoals voorleessoftware. Of zorg ervoor dat mondelinge communicatie achteraf ook schriftelijk wordt gedeeld. Communiceer duidelijk wat vereist is of wat de voorkeur heeft.
- Pas je processen en beleidslijnen aan om ervoor te zorgen dat niemand wordt uitgesloten en dat alles duidelijk en toegankelijk is voor iedereen. Sommige mensen verkiezen bijvoorbeeld om te communiceren via audio-/video-oproepen, terwijl anderen liever tekst of chat gebruiken.
- Vermijd een overdaad aan vergaderingen: Plan geen dagen vol vergaderingen. Lange dagen vol meetings kunnen uitputtend zijn voor neurodivergente personen. Houd vergaderingen gefocust en beknopt om energie en productiviteit te behouden.
Conclusie
Het creëren van een remote of hybride werkomgeving voor neurodivergente personen begint met hen te vragen wat ze nodig hebben om te kunnen presteren en zich te kunnen ontplooien. Werkomgevingen en beleidslijnen op maat van hun noden maken niet alleen neurodivergente personen productiever, maar bevorderen ook een inclusieve en ondersteunende werkcultuur voor iedereen.
Door flexibiliteit, psychologische veiligheid en open communicatie te prioriteren, kan je de moraal van het team, het gevoel erbij te horen en de productiviteit verhogen. Uiteindelijk leidt een goed ontworpen omgeving, waarin elk teamlid optimaal kan presteren, tot sterkere en veerkrachtigere teams.
Daphné leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken. — Meer over Daphné