Wanneer we het hebben over diversiteit denken we vaak aan leeftijd, gender, migratieachtergrond, seksuele geaardheid, geloof, … Maar we hebben het zelden over neurodiversiteit. Het is ook letterlijk onzichtbaar. Desalniettemin komt elk bedrijf zonder het zelf te beseffen met deze vorm van diversiteit in aanraking en heeft het een enorme impact op de productiviteit, de teamdynamiek en het rendement van organisaties.
Wat is neurodiversiteit?
De idee dat mensen de wereld om hen heen op verschillende manieren ervaren en ermee omgaan.
Er is niet één “juiste” manier van denken, leren en handelen, en verschillen worden niet als tekorten gezien.1
Met andere woorden, het slaat op de variatie van het menselijke brein. In de zin dat iedereen op een andere manier denkt, communiceert en de wereld waarneemt. Kort gezegd, iedereen hoort thuis onder deze term.
De meerwaarde van de minderheidsgroep op de werkvloer
Als we kijken naar neurodiversiteit merken we op dat de samenleving en de werkplek vaak ingericht is volgens een standaardnorm, die werd onbewust gezet door een meerderheid die heel gelijkaardig denkt, communiceert en de wereld waarneemt. Dat maakt het lastig voor een minderheid die door deze standaardnorm dag in dag uit zich in bochten moet wringen om hierbinnen te passen en hun job te kunnen uitoefenen. Daardoor kunnen zij niet hun beste zelf zijn en hun volle potentieel inzetten op de werkvloer, en dat leidt tot een enorm rendementsverlies voor het bedrijf. En dat kan nu net niet de bedoeling zijn. Al zeker niet als we willen werken naar een inclusieve en gelijkwaardige samenleving en werkplek.
Deze minderheid wordt ook wel een neurominderheid of neurodivergente personen (neurodivergentie) genoemd in de vakliteratuur. Hieronder rekenen we mensen met een medisch label zoals ADHD, autisme of ASS, dyslexie, dyspraxie, … Maar ook mensen zonder medisch label: hoogsensitieven, hoogbegaafden, introverten, … Omdat zij ook botsen tegen diezelfde standaardnorm die werd gezet.
Volgens onderzoek is de eerste groep naar schatting 15 à 20 % van de wereldbevolking.2 Deze schatting omvat ook mensen zonder medische diagnose. En dan hebben we er de tweede groep nog niet bijgeteld. Dus we hebben het best wel over een grote groep, die sowieso binnen elk bedrijf onbewust aanwezig is.
Aan deze minderheidsgroep werd er tot nu toe zelden gehoor of aandacht gegeven op de werkvloer. Jammer, want onderzoek3 toont ook aan dat de sterktes en inzichten van deze minderheidsgroep gecombineerd met degene van de meerderheid - een neurodivers team dus - leidt tot productievere teams die veel beter presteren dan homogene teams als er psychologische veiligheid aanwezig is.
Deze neurodiverse teams blinken uit in innovatie, veerkracht en productiviteit als de juiste setting wordt gezet, wat leidt tot een hoger rendement voor het bedrijf, m.a.w. het is een win-win.
Wat nu?
Eerst en vooral moet het begrip neurodiversiteit breder bekend worden gemaakt binnen bedrijven en het besef welke meerwaarde neurodiversiteit met de juiste setting op de werkvloer creëert.
Daarom, laat ons dus de handen in elkaar slaan, en samen neurodiversiteit breder bekend maken. Deel dit artikel met je teamleden, vrienden en familie. En schrijf je in op onze RSS feed om op de hoogte te blijven van onze volgende artikelen over neurodiversiteit en neuro-inclusie.
Harvard Health Publishing, door Nicole Baumer en Julia Frueh ↩︎
Neurodiversity at work: a biopsychosocial model and the impact on working adults (Nancy Doyle) ↩︎
Exploring the Relationship between Team Diversity, Psychological Safety and Team Performance: Evidence from Pharmaceutical Drug Development (Henrik Bresman and Amy C. Edmondson) ↩︎
Daphné leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken. — Meer over Daphné