Hoe moedig je actief alle neurotypes en vooral neurodivergente kandidaten aan om bij jouw bedrijf te solliciteren? Hoe zorg je ervoor dat neurodivergente kandidaten tijdens het sollicitatieproces niet buiten de boot vallen en ook na de werving aan boord blijven? Hoe zorg jij voor een duidelijk, niet-discriminerend en stressarm proces?
In een tijdperk dat gekenmerkt wordt door het aanpakken van de “war for talent” en inzetten op “retentie” en “welzijn” zijn dit prangende vragen waar elk bedrijf antwoord op moet vinden. Ontdek in dit artikel enkele waardevolle tips om als werkgever het verschil te maken en een succesvol neurodivers team op te bouwen.
Inclusieve vacatures
Dit zorgt ervoor dat mensen de stap zetten om bij jouw bedrijf te solliciteren of contact op te nemen. Veel neurodivergente kandidaten solliciteren niet voor een job omdat ze niet alle vakjes aanvinken of omdat de vacature onduidelijk is. Op deze manier raak je de beste kandidaat misschien al kwijt.
Met deze vier principes schrijf je neuro-inclusieve jobadvertenties:
- Hou het simpel: gebruik eenvoudige en begrijpbare taal, vermijd ambiguïteit, …
- Wees duidelijk over wat de job inhoudt: gewenste vs vereiste vaardigheden, communiceer mogelijkheid voor redelijke aanpassingen, …
- Geef een realistisch beeld: beschrijf eerlijk de werkomgeving, licht toe of er aandacht is voor neurodiversiteit en -inclusie, …
- Gebruik inclusieve taal en opmaak: vermijd stereotypen, gebruik een schreefloos lettertype en voldoende contrast in kleuren, …
Een wervingsproces op maat
Zorg ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt om hun volledige potentieel te laten zien tijdens tests en sollicitatiegesprekken, zodat je de beste kandidaat voor de baan niet over het hoofd ziet.
Met deze drie principes organiseer je een inclusief rekruteringsproces:
- Wees duidelijk en transparant: wees duidelijk over de stappen in het wervingsproces, zorg ervoor dat uw sollicitatievragen en -testen effectief de voor die functie vereiste vaardigheden evalueren (zoals vermeld in de vacature), …
- Bied flexibilitieit: vraag vooraf naar specifieke behoeften of wensen, overweeg om de interviewvragen vooraf met de kandidaat te delen, sta open voor aanpassingen, zoals een video in plaats van een schriftelijk cv, of pas ‘open hiring’ toe, …
- Creëer een inclusieve ervaring: zorg ervoor dat de interviews plaatsvinden in ruimtes met weinig prikkels, …
Inclusieve onboarding
De eerste weken zijn van cruciaal belang om iemand aan boord te houden. Als het de eerste week niet goed uitpakt, is de kans groot dat de persoon snel vertrekt en moet je het wervingsproces opnieuw opstarten.
Met deze drie principes zorg je voor een inclusieve onboarding:
- Wees duideljk en transparant: train hen over de functie-inhoud en de sociale aspecten van een job (het buddysysteem), bijvoorbeeld een buddy die toelicht hoe verjaardagen worden gevierd binnen het bedrijf of team, …
- Maak de nodige aanpassingen: onboarding kan het beste op de persoon worden afgestemd. Wat hebben ze nodig? Stem regelmatig met hen af tijdens de inwerkperiode. Beperk een te hoge mentale inspanning tijdens de eerste dagen/weken. Zorg voor een schriftelijke samenvatting van de mondeling verstrekte informatie. Overweeg om naast geschreven documentatie ook video of audio aan te bieden.
- Focus op integratie: informeer nieuwe medewerkers tenminste binnen de eerste week over het DEI-beleid (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie) en andere ondersteunende mogelijkheden, zoals hoe ze redelijke aanpassingen kunnen aanvragen, …
Stap per stap neurodivergent talent aantrekken
Het is uiteraard onmogelijk om al deze tips van vandaag op morgen te gaan toepassen. Daarom bekijk je werving- en onboardingproces met een kritische blik en maak voor jezelf uit welke eerste stap een belangrijke impact zou maken om je proces toegankelijker te maken voor iedereen, en specifiek voor neurodivergente kandidaten.
Het kan zelfs het delen of bespreken van dit artikel zijn met je collega’s. Op deze manier bouwen we samen neuro-inclusieve organisaties met productieve en veerkrachtige neurodiverse teams en pakken we de ‘war for talent’ aan.
Smaakt naar meer?
- In onze workshop Neuro-inclusief werven en onboarden: cruciaal voor innovatie en de ‘War for Talent’ gaan wij nog dieper in op mogelijke strategieën en praktische tips voor werving en onboarding.
- Daarnaast adviseren en begeleiden we ook bedrijven die concreet en op maat aan de slag willen gaan met hun wervings- en onboardingsproces.
Contacteer ons vrijblijvend als je verdere interesse zou hebben.
Daphné leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken. — Meer over Daphné