In het voortdurend veranderende landschap van diversiteit en inclusie op ’t werk, krijgt het gesprek over neurodiversiteit steeds meer aandacht. Onder de besproken neurotypes blijft bipolariteit vaak onderbelicht, ondanks dat 2% van de bevolking bipolair is en de unieke perspectieven en rijkdom aan sterktes die ze aan de professionele omgeving bieden. En die ruimschoots opwegen tegen eventuele waargenomen risico’s.
Begrip van bipolariteit
Vanuit het standpunt van neurodiversiteit beschouwen we bipolariteit niet als een stoornis, maar als een natuurlijke variatie van het brein, een andere manier van denken of een andere wijze van waarnemen en interageren met de wereld. Afhankelijk van het individu kunnen er uitdagingen zijn gerelateerd aan schommelingen in stemming, energie, en activiteitsniveaus. Deze schommelingen kunnen gaan van periodes van intense, verhoogde stemming (hypomanie of manie) tot episodes van diepe depressie. Dit kan ook hun cognitieve functies beïnvloeden, zoals aandacht, geheugen en leren.
Vooraanstaande figuren zoals Vincent van Gogh, Russel Brand, Stephen Fry, Mel Gibson, Frida Kahlo, Gustav Mahler, Edgar Allan Poe, Amy Winehouse, en Ted Turner tonen de buitengewone bijdragen van mensen met bipolariteit in verschillende domeinen.
Sterktes op de werkvloer van medewerkers met bipolariteit
Veel mensen met bipolariteit vertonen:
- Hoger doorzettingsvermogen. Dit stelt individuen in staat om door te zetten bij moeilijkheden op hun pad naar succes.
- Grote zelfbewustzijn van emoties en een hoge emotionele intelligentie. Dit zijn waardevolle sterktes voor het opbouwen van sterke zakelijke relaties en connecties. Ze anticiperen op de behoeften en verlangens van collega’s, teamleden en klanten en leven met hen mee, wat hen uitstekende leiders maakt. Dit maakt hen ook meer bewust van wrijving en aankomende veranderingen.
- Ze zien patronen en denken in brede categorieën, wat hen uitstekende doorbraakdenkers in het team maakt.
- Ze kunnen periodes van flow hebben, waardoor ze zeer productief zijn en kunnen ook snel, out-of-the-box en creatief denken. Dit resulteert in innovatie, optimalisatie, het doorbreken van de status quo en oplossingen voor complexe problemen.
- Ze kunnen zeer gepassioneerd zijn over bepaalde onderwerpen. Hun energie en enthousiasme kunnen aanstekelijk zijn voor collega’s, waardoor ze inspirerende leiders zijn en goed in staat zijn om hun ideeën te presenteren, anderen te overtuigen en een draagvlak te creëren.
Uitdagingen en hoe ze te overwinnen
Hoewel individuen met bipolariteit een immens potentieel hebben, kunnen ze op de werkplek en arbeidsmarkt voor uitdagingen komen te staan, zoals:
- Hogere werkloosheid: stigma en discriminatie leiden tot moeilijkheden bij het verkrijgen en behouden van werk. Focus niet te veel op het risico. Overweeg ook de voordelen en culturele toevoegingen van het aannemen van deze persoon.
- Moeilijkheden met het beheren van stress of het omgaan met onverwachte veranderingen op het werk, wat verergerd kan worden door deadlines en zware werklasten. Het bieden van autonomie, vrijheid en routine kan helpen om stressniveaus te beheren.
- Executieve functies zoals tijdbeheer, organiseren en plannen, focus, grenzen stellen en werkgeheugen. Training in soft skills of ondersteuning bieden aan medewerkers met deze uitdagingen kan helpen, maar focus hier niet te veel op. Het is beter om een job te creëren die hen in staat stelt hun sterktes in te zetten.
- Fluctuerende energieniveaus en periodes van verhoogde stemming (manie) en depressie kunnen de werkprestaties en interacties beïnvloeden. Geef hen daarom de ruimte om voor een goede werk-privébalans te zorgen.
- Sensorische overprikkeling is het overweldigd voelen door te veel lawaai, licht of activiteit, wat de focus en productiviteit kan beïnvloeden. Het bieden van werkplekaanpassingen kan helpen.
- Zelfverwijt en negatief denken: strijden tegen gevoelens van schuld, zelftwijfel en aanhoudende negatieve gedachten. De medewerker waarderen en erkennen voor hun werk en hen in staat stellen hun talenten te gebruiken, kan helpen hun zelfvertrouwen te verbeteren.
- Snel denken: hun snelheid van denken tijdens piekfases kan frustratie of irritatie bij collega’s veroorzaken die het tempo niet kunnen bijhouden. Nauw samenwerken met collega’s kan hen helpen om meer te vertragen en minder impulsief te zijn in hun besluitvorming.
- Uitdagen van de standaard norm: er is een neiging om traditionele grenzen in vraag te stellen en te overschrijden, wat tot conflicten kan leiden in een starre werkomgeving. Aan de andere kant helpt dit de status quo te doorbreken en een cultuur van inclusie te creëren.
- Lage gevoeligheid voor groepsdruk: dit kan leiden tot isolatie of conflict als dit niet met begrip en ondersteuning wordt beheerd. Het is essentieel om continu aan de teamdynamiek te werken en ervoor te zorgen dat iedereen zich verbonden en thuis voelt.
- Deze uitdagingen variëren echter sterk tussen individuen, en niet iedereen zal beperkingen ervaren die hun werk aanzienlijk beïnvloeden.
Medewerkers met bipolariteit ondersteunen: strategieën voor Inclusie
Het bieden van een ondersteunende werkplek kan de productiviteit en het welzijn aanzienlijk verbeteren. En hen in staat stellen zichzelf te zijn en volledig open te bloeien. Dit omvat verschillende cruciale strategieën:
- Zorg ervoor dat de werkomgeving psychologisch veilig is.
- Handhaaf een nultolerantiebeleid ten opzichte van vooroordelen, (indirecte) discriminatie en niet-inclusief taalgebruik.
- Als manager, geef het goede voorbeeld: praat openlijk over neurodiversiteit en bipolariteit. En geef erkenning voor zowel grote als kleine prestaties.
- Voorzie het team en de organisatie van literatuur en training over neurodiversiteit, zodat iedereen het onderwerp beter begrijpt.
- Zorg ervoor dat managers en het team de juiste begeleiding krijgen over neurodiversiteit op het werk.
- Communiceer duidelijk, open en transparant. Laat miscommunicatie en wrijving niet groter worden, maar pak ze meteen aan met het team.
- Doe regelmatig check-ins, bij voorkeur elke week, gedurende vijf tot vijftien minuten. Dit stelt je in staat om sneller in te grijpen.
- Herken de sterktes van de medewerker met bipolariteit en maak er goed gebruik van. Voor de creatievelingen, zorg ervoor dat ze een creatieve uitlaatklep hebben.
- Geef de medewerker met bipolariteit de flexibiliteit en ruimte om hun werk te organiseren zoals zij dat willen of nodig achten. En moedig een goede balans tussen werk en privéleven en routine aan om stabiliteit te creëren.
- Bied redelijke aanpassingen die individuele uitdagingen verminderen of systemische barrières elimineren, zoals:
- flexibele uren, zelfgestuurd werk, thuiswerk, deeltijds werken,
- de mogelijkheid om tijdens het werk te gaan wandelen of mediteren, de mogelijkheid om regelmatig pauzes te nemen (vooral wanneer de stressniveaus stijgen),
- noise-cancelling koptelefoons,
- werken in kleinere stappen, focussen op één project tegelijk, beslissen om alleen te werken of samenwerken met collega’s, autonomie, job crafting, enz.
- Het hebben van ondersteunende en compassievolle collega’s en leidinggevenden helpt hen om open te bloeien, zich welkom, geaccepteerd en gewaardeerd te voelen, en zich op hun gemak te voelen op het werk. Voorzie een buddy die de medewerker met bipolariteit helpt met uitdagingen zoals het voelen van hun grenzen.
- Zorg ervoor dat verwachtingen en taken duidelijk en niet onrealistisch zijn.
- Neem een individuele aanpak omdat elke medewerker met bipolariteit uniek is en unieke talenten en uitdagingen heeft.
Bouwen aan een neuro-inclusieve toekomst
Samenvattend, het herkennen en benutten van de unieke sterktes van medewerkers met bipolariteit is niet alleen voordelig voor hen individueel, maar verrijkt het gehele organisatorische ecosysteem. Door ondersteunende maatregelen te implementeren en een inclusieve cultuur te bevorderen, kunnen bedrijven het volledige potentieel van hun neurodiverse personeelsbestand benutten, wat leidt tot verbeterde innovatie, productiviteit en een verbeterde retentie en welzijn.
Laten we samen een neuro-inclusieve werkplek bouwen, waar elk individu de kans krijgt om te floreren.
Daphné leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken. — Meer over Daphné